Maak je eigen video-cv!

Met een video-cv kun je in korte tijd en op een originele manier veel van jezelf laten zien. Om je op weg te helpen, geven we je op deze pagina tips.
Die kun je op video bekijken of gewoon lezen. Heb je toch nog vragen, bekijk dan ook de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen

CV-Video is een platform waar je als werkzoekende een video-cv kunt uploaden en delen met bedrijven waar je solliciteert. Je video-cv staat in een afgeschermde omgeving. Werkgevers kunnen op CV-Video ook naar cv’s kijken en mensen benaderen voor een gesprek.

Werkgevers krijgen soms tientallen of honderden reacties op een vacature. Ze proberen zich in korte tijd een beeld van kandidaten te vormen. Met een video-cv kun je in 1 of 2 minuten veel van jezelf laten zien. Bovendien val je met een video-cv extra op. Dat vergroot je kans op een gesprek.

Een video-cv maken, kan heel uitgebreid met mooie apparatuur maar ook heel eenvoudig met je smartphone. Op de pagina 'Hoe werkt het?' leggen we uit hoe je de video maakt, hoe je je kunt presenteren en wat je in het filmpje moet zeggen.

Log in en ga naar de pagina ‘Cv delen’. Voeg daar eerst het bedrijf of de bedrijven toe waar je wilt solliciteren. De bedrijven verschijnen in een lijst. In de rechterkolom zit bij elk bedrijf een knop ‘deel’. Klik je hierop, dan krijg je een link. Stuur deze link aan het bedrijf waar je solliciteert, bijvoorbeeld in je cv, je motivatiebrief of direct in de mail. Het is belangrijk om per bedrijf een andere link te gebruiken, omdat we op deze manier de statistieken voor je kunnen bijhouden. Zo weet je precies wie naar je cv gekeken heeft en wie niet.

Door elk bedrijf een unieke link te sturen, kunnen we precies bijhouden welke bedrijven naar je video-cv hebben gekeken. Je kunt alle bedrijven dus dezelfde link sturen, maar dan weet je niet of bedrijf X interesse had of bedrijf Y. 

Nee, dat kan niet. Er is ruimte voor één video-cv. Het is daarom verstandig je filmpje niet te specifiek te maken, zodat het geschikt is voor meedere kijkers. Als je toch heel specifiek wilt zijn, kun je je bestaande filmpje wel vervangen door een nieuwe. Hou er wel rekening mee dat de links voor andere bedrijven actief blijven, tenzij je ze handmatig deactiveert. Dat kan op de pagina 'Cv delen'.

Ja, dat kan. Op de pagina 'Cv delen' kun je per bedrijf de link activeren of deactiveren. Dat doe je met het power-symbooltje rechts. Je kunt je video ook helemaal verwijderen op de pagina 'Video-cv'.

Nee, dit is niet mogelijk. Als je je video-cv aan een bedrijf stuurt, staat je profiel daar automatisch bij. Je kunt je video-cv previewen op de pagina 'Cv delen' (knop aan de rechterkant). Zorg dus dat je profiel netjes is ingericht.

Het invullen van je profiel is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Je profiel wordt namelijk automatisch getoond onder je video-cv, dus werkgevers kunnen het bekijken. Met je profiel geef je bedrijven bovendien meer relevante informatie over jezelf. Het is verstandig om die ruimte te benutten.


Hoe maak ik een video-cv?

 • De video gaat over jou, niet over je omgeving. Kies daarom een rustige, neutrale achtergrond. Een lichte muur werkt goed.

 • Let goed op de camerapositie. Laat de camera niet naar boven of naar beneden wijzen maar probeer hem op ooghoogte te zetten.

 • Zorg voor genoeg licht en pas op voor schaduwen. Daglicht werkt goed. Let net als bij het maken van een foto op dat je niet met tegenlicht filmt.

 • Kijk in de lens tijdens de opname. Hierdoor maak je meer contact met de kijker. Lees je verhaal dus niet voor maar oefen het van tevoren en vertel het direct aan de camera.

 • Werkgevers hebben weinig tijd om een cv en motivatie door te nemen. Probeer je filmpje daarom kort te houden. Een minuut is ideaal. Maak je video-cv zeker niet langer dan 2 minuten.

 • Als je zelf het filmpje opneemt, zal ook te zien zijn hoe je de camera aan- en weer uitzet. Het is mooi om deze stukjes achteraf weg te knippen. Daar zijn veel eenvoudige tooltjes voor. 

  Video Trim & Cut (iOS, iTunes)
  Movie Maker (Windows).

Hoe presenteer ik mezelf?

 • Je video-cv zegt echt iets over joú. Het is een manier om te laten zien wie jíj bent. Wees daarom niet bang om jezelf te zijn. Voel je vrij. Jij moet uiteindelijk blij zijn met je video.

 • Kies kleding en sieraden die verzorgd en representatief zijn. Pas op met dingen die afleiden. Probeer je in te leven in je werkgever. Welke indruk wil je achterlaten? Stem daar je uitstraling op af.

 • Om beheerst en zelfverzekerd over te komen, helpt het als je duidelijk en rustig praat. Praat iets langzamer dan je gewend bent. Een actieve houding helpt ook. Als je staat, zie je er actiever uit.

 • Het kan erg afleiden als je je gezicht en haar aanraakt of veel beweegt. Probeer daar rekening mee te houden.

 • Vraag iemand om je te filmen. Waarschijnlijk gaat het praten dan veel natuurlijker omdat je je verhaal aan iemand vertelt.

 • Kijk in de lens tijdens de opname. Hierdoor maak je meer contact met de kijker.

Wat vertel ik in mijn video-cv?

 • Stel je eerst voor. Vertel wie je bent, wat je leeftijd is en waar je woont.

 • Je bent ergens naar op zoek. Vertel wat dat is. Dus wat voor soort baan je zou willen maar ook wat je in een werkgever zoekt of wat je van collega’s verwacht.

 • Vertel waarom je geschikt zou zijn voor de baan die je zoekt en leg dat kort uit. Als je bijvoorbeeld zegt dat je creatief bent, probeer dat dan ook toe te lichten of geef een voorbeeld.

 • Je werkervaring en opleiding mogen in een cv natuurlijk niet ontbreken. Vertel kort iets over je meest relevante ervaring.

 • Een werkgever wil graag weten waar jij enthousiast van wordt. Vertel kort iets over je passies want die zeggen veel over wie jij bent.

 • Sluit af met iets dat de kijker motiveert om jou uit te nodigen voor een gesprek.

 • Bedenk dat meerdere potentiële werkgevers je video-cv zullen bekijken. Maak je verhaal daarom voor hen allemaal relevant. 

 • Je filmpje wordt beter als je je goed voorbereid. Denk daarom van tevoren goed na over wat je wilt zeggen en oefen even.

 • Werkgevers hebben weinig tijd om een cv en motivatie door te nemen. Probeer je filmpje daarom kort te houden. Een minuut is ideaal. Maak je video-cv zeker niet meer dan 2 minuten.